divendres, de setembre 14, 2007

Hoax

Els hoax són missatges amb falses advertències de virus, o de qualsevol tipus d'alerta o de cadena, o d'algun tipus de denúncia, distribuïda per correu electrònic. El seu denominador comú es demanar que es distribueixca "a la major quantitat possible de coneguts".

Aquesta classe d'alarmes, solen ser TOTALMENT FALSES, o basades en fets erronis, però el que és pitjor activen un tipus de "contaminació" molt diferent, propagar cents i fins i tot milers d'aquestos missatges d'advertència. I encara que alguna d'aquestes denúncies siga basada en fets reals, aquesta forma de fer-ho desvirtua totalment el seu vertader objectiu.

Si cap amic t'envia una d'aquestes alarmes hi hauria que avisar-lo per a que s'ho pense abans de tornar a enviar un missatge d'aquest tipus. Jo sempre ho faig, encara que no me n'arriben massa.

Alguns exemples poden ser el bancari Marcar el PIN a l'inrevés en un caixer automàtic si tens problemes, el satíric Bush és el president de EE.UU. amb el coeficient intel·lectual més baix, el malintencionat Els músics del grup de La Oreja de Van Gogh i la seua estranya relació amb ETA i el sanitari ICE: In Case of Emergency, els números d'emergències en telèfons mòbils.

Bé, la conclusió és que si t'arriba un missatge d'aquest tipus hi ha que pensar-s'ho dues vegades abans de donar-li al botó de "reenvia" en el teu gestor de correu favorit.

2 comentaris:

Jose V. ha dit...

A mi em va arribar el de La oreja de Van Gogh i el del ICE (quasi cola). També recorde els de les llaunes de Coca-Cola i el pixum de rata, i la de la xeringa amb VIH abandonada en una butaca d'un cinema.

Estic plenament d'acord que cal avisar als amics ben intencionats per a que deixen d'enviar missatges d'aquest tipus.

Aquesta història em recorda el cas de les Llegendes urbanes. A mi una persona em va arribar a assegurar que el seu oncle havia vist el programa de Ricky Martin a "Sorpesa, Sorpresa".

Unknown ha dit...

La veritat és que hi ha milers de missatges d'aquest tipus encara que uns tenen més èxit que altres, tot depén de la versemblança que aconsegueixca donar-li el que el crea.