dimecres, de setembre 12, 2007

Festacarrer 2007 - Repercussions Web

Ara que ja han passat 10 dies de l'acabament del Festacarrer 2007 és hora d'intentar fer un recull de les repercussions que ha tingut en els mitjans de comunicació digitals i blocs personals. A continuació pose els enllaços corresponents i també enganxe els textos per tal de fer la lectura més fàcil i per si la font desapareix algun dia.

Segur que hi haurà més articles per la web però la majoria de coses que trobes quan busques "Festacarrer 2007" són articles anteriors a la seua celebració.



CANFALI MARINA ALTA DIGITAL
04/09/2007
La gran afluència de públic fa de La Xara l’escenari idoni per al Festacarrer
Vuit colles participen en el segon aplec de dolçainers i tabaleters de la Marina Alta

L’elecció de La Xara per la celebració de la dotzena edició del Festacarrer ha esta tot un èxit. Després que l’Ajuntament d’Ondara retirés el seu suport al festival, l’Associació Cultural Ocell es va vore abocada a buscar altre emplaçament i es va optar per La Xara. Encara que des de el grup s’assegura que “en un primer moment teníem una mica de por pel fet que ens traslladàvem a un poble mes menut, ha resultat tot un èxit de participació”, s’assegura.

La música, les danses i els balls tradicionals valencians han estat els vertaders protagonistes del festival, que va reservar per al dissabte el gros del programa però va arrancar la nit del divendres amb un aperitiu d’excepció. El concert d’Aljub va suposar la pistoletada d’eixida d’un cap de setmana intens en el que de nou la tradició i el folklore valencià van omplir els carrers gràcies als múltiples tallers i demostracions oferts per la Federació de Muixerangues del País Valencià i a la colla castellera de la Vila de Gràcia. A banda de les exhibicions i de les demostracions d’oficis dels artesans de la sisena Fira de Luthiers, sense dubte el segons aplec de dolçainers i tabaleters de la Marina Alta ha estat un dels actes que més interès ha despertat.

LEVANTE-EMV
02/09/2007
El Festacarrer invade la Xara con danzas, «dolçaines» y «castellets»

Sin ninguna mención al cambio de sede empezó el Festacarrer. Sólo con el agradecimiento al Grup Ocell por la elección de la Xara para la celebración de su XII edición: « este es un gran evento para nuestro pueblo ». De esta manera, y con más de una hora de retraso se daba por inaugurado el viernes el festival que nació en Ondara. La calidez del concierto del grupo de Folk Aljub hizo olvidar a los asistentes el frío que hacía en la localidad vecina del Montgó. El termómetro rondaba los veinte grados.

El grupo de Algemesí demostró la fusión entre la tradición oral y la esencia del origen del folklore musical valenciano. Con aires orientales y árabes los cuatro músicos dieron un paseo por las melodías medievales de su último trabajo, «Escarbant en la memòria». Entre romances y cantos de «camp de batre», Aljub avanzó el nuevo disco que se culminará el próximo noviembre -«Portes».

La jornada del sábado estuvo protagonizada por la participación. Talleres de danzas tradicionales y de «muixerangues i castellets» durante todo el día. Además, en las calles de la Xara también su pudo curiosear la sexta feria de Luthiers.

Pero el grueso de la jornada se vivió por la tarde. Mientras seguía llegando gente al municipio dispuesta ha pasar parte de la velada en buena compañía, los castellers hicieron una demostración con sus torres humanas. Personas de todas las edades construyeron los efímeros edificios. Tras esta exhibición fue el segundo encuentro de «Dolçainers i Tabaleters de la Marina», al que asistieron once agrupaciones de la Xara, Ondara, Pego, Benissa, Teulada, Pedreguer, El Verger, Calp, Gata, Xàbia y Dénia. Las «colles» hicieron un pasacalle y luego realizaron una actuación.

Por la noche y para concluir la edición del certamen la responsabilidad la tuvieron Miquel Gil y la Romàntica del Saladar. Dos actuaciones sinceras y sencillas, pero cargadas de emoción y complicidad. Características que continuaron en la «dansà» y «el cant de valencianes»El gran número de personas que se trasladó hasta la Xara hace pensar que el éxito que la acogida de la programación significará la bienvenida a la XIII edición.

LEVANTE-EMV
02/09/2007
«Castellers», música y baile para la Xara en el XII Festacarrer

La Xara ha vivido un intenso fin de semana con actividades musicales y tradicionales en el marco del Festacarrer. El festival celebra su duodécima edición en la Xara tras abandonar Ondara por falta de apoyo del gobierno municipal del PP. En la imagen, jóvenes castellers toman las calles creando construcciones humanas.

EL BLOC DE JULI
04/09/2007
El bloc de Juli - festacarrer

El dissabte estiguérem a la Festacarrer de la Marina Alta, enguany, i crec que com a lloc definitiu, a la Xara. Pareix ser que a Ondara, que fins ara és on s’havia celebrat al llarg de deu anys, els qui manen, no tenen clar aquesta festa d’arrel valencianista, festiva i musical.

Quan arribàrem, el sol de la vesprada començava ja a declinar; pels carrers de la Xara, la federació de Muixaranguers del PV junt a una colla de Gràcia, estaven fent demostracions i fent participar la gent en l’art dels castellets. En altres carrers la incansable Isabel Gisbert de Xàbia, ensenyant la dansà a tot aquell/a que se li ocorria acostar-se; també, fira de luthiers i paradetes amb música tradicional a bon preu que sempre va de bé per a posar-se al dia en els CD.

L’entrada de les colles de dolçaina i tabals de la Marina reuniren els visitants davant un entaulat, on ens oferiren un concert que acabà amb una actuació conjunta de més de cent músics. Fou espectacular!

Sopàrem a Pedreguer, perquè a la Xara hi havia massa gent. A més a més el bar el Musical, al centre del poble, ja és com ca nostra, anem bastant i ens hem fent amics del propietari; sopem bé, no massa car, i després de les festes pedreguerines no sol haver-hi massa gent.

Les actuacions de la nit foren les que més personal reuniren. Primer Miquel Gil, que cada dia està més consolidat i té un directe increïble. El diàleg que estableixen les guitarres del grup i la seu veu , desgarrada i personal, és emociaonant. Quan acabà, mentre la Romàntica preparava l’escenari, dansà pels carrers. Si més no vaig arribar a comptar més de cinquanta parelles que, com quasi sempre, estaven formades majoritàriament per dones. I molts espectadors! Nosaltres també ens enganxàrem a ballar, per a res ha de servir estar deu anys en un grup -les Comarques- i assajar cada quinze dies al llarg de l’any.

Amb la Romàntica del Saladar que, per cert, són magnífics i fan una festa increïble, arribà la disbauxa gran, l’alegria i el goig general. El recinte del poliesportiu -llastima que no fora en una plaça de poble- s’omplí de gent de totes les edats ballant i amb ganes de passar-ho bé. Cadascú amb la seua parella, -que ja no són, gràcies a Déu, únicament eterosexuals-, feia el que podia. Açò fa no res era impensable. Veure dues dones ballant juntes era prou normal, però dos homes o dos xiquets, sense fer el burro i intentant fer-ho bé i passar-s’ho millor, això, ni t’ho creus. Però la gent cada dia té meyns prejudicis i l’església, i els rectors carques, cada dia meyns raó de ser, per això tenen tanta por.

Fou una nit força divertda. T’ho passes tan bé ballant com d’espectador i tothom tan feliç, sense complexos de cap tipus, com ha de ser. Llàstima que aquest ambient, sa i respectuós, després no es reproduesca en la resta de festes dels pobles del nostre país. Estic convençut -convençudíssim- que el tipus de música ajuda a propiciar aquets ambients, però els nostres ajuntaments continuen apostant per les orquestres que sols propicien borraxeres, i coses pitjors, i això sí, que acaben a la matinada perquè sinó, no hi ha festa. I després, campanyes publicitàries contra no sé què i no sé quantos… Vaja, un poc incongruent!

Felicitar el grup cultural l’Ocell d’Ondara que organitza cada any aquesta Festacarrer d’arrels tradicionals, escaparate de músics i músiques de tots els països catalans, –i no hi ha que tindre por als noms-, que haurien de ser un punt d’encontre de gent de les comarques centrals, però sobretot de programadors culturals i regidors de cultura valencians per a contractar i valencianitzar les nostres festes.


Anotacions relacionades: