dissabte, de setembre 29, 2007

Estados fallidos - El abuso de poder y el ataque a la democracia

Estados fallidos. Noam Chomsky.
Ediciones B. ISBN 978-84-666-3192-1. Castellà.

Amb la claredat d'idees que el caracteritza, Noam Chomsky ens porta amb aquest llibre una crítica sense pal·liatius al govern de George W. Bush.

Acusa d'una manera documentada a l'actual govern de la primera superpotència mundial d'imposar als altres estats d'una manera severa el dret internacional, els tractats i les regles d'ordre mundial, però tot això es descarta com a irrellevant quan es tracta d'aplicar-ho als propis Estats Units.

Chomsky utilitza el cas d'Iraq per tal d'anar recollint evidències de les seues teories al llarg de tot el llibre, encara que Afganistan, Panama, Israel i altres països també són anomenats.

Parla també del concepte, introduït pel govern dels Estats Units, d'estat facinerós, un estat que pot atacar amb armes nuclears i manté el terrorisme internacional. Normalment la política d'Estats Units envers aquestos països sol veure's afectada per 'amnèsies temporals' segons els interessos del moment. Aquestos estats que són marcats ara amb aquest qualificatiu són els mateixos que en altre moment el govern d'Estats Units va contribuir a armar, com per exemple Iraq, Iran i Afganistan.

El lingüista acaba identificant en els propis Estats Units algunes de les característiques d'un estat fallit. La falta de capacitat o voluntat per tal de protegir els seus ciutadans de la violència i fins i tot de la destrucció, la de considerar-se fora de l'abast del dret internacional i la de no preocupar-se pel dèficit democràtic en les institucions del país.

Una curiositat és que al llarg d'un llibre que té més de 300 pàgines i en el que no es para de parlar d'Iraq el nom de José María Aznar només apareix una vegada quan el de Tony Blair i els seus ministres té una presència quasi constant. Una mostra més de la manera com es va veure des dels Estats Units el recolzament del govern espanyol del moment en l'inici de la guerra a Iraq.

Si agafarem aquest llibre i el deixarem caure en un carrer d'una ciutat de centre profund d'Estats Units es pensarien que aquesta obra és una obra de ficció, perquè l'aïllament informatiu al que estan sotmesos aquestos ciutadans pot arribar a extrems que per a un europeu semblarien impensables.

Si voleu tindre més informació de tot el que ha passat per tal que tinguem un Iraq, un Israel i un Afganistan com els que tenim hui no deixeu de llegir aquest llibre.

Sisé llibre de 2007

Llibres 2007
  1. Dublineses
  2. Esmond en la India
  3. Primera nieve en el monte Fuji
  4. Kafka on the Shore
  5. Jpod