dimarts, de novembre 06, 2007

Io: Lluna Sobre Júpiter



¿Quina mida té la lluna joviana Io ?

El major cos volcànic en el Sistema Solar, Io (normalment pronunciada en anglés como "EYE-oh") té 3600 kilòmetres de diàmetre, una mida sembla a la del satèl·lit natural de la terra.

Passejant més enllà de Júpiter en el canvi de mil·lenni, la nau espacial Cassini va copsar aquesta inspiradora vista de l'actiu Io amb el major gegant de gas com a teló de fons, oferint una aclaparant demostració de la mida relativa d'aquest planeta.

Encara que en la fotografia Io sembla localitzada molt a prop dels arremolinats núvols jovians, Io completa una òrbita cada 42 hores a una distància de 420.000 kilòmetres del centre de Júpiter.

Això la situa a 350.000 kilòmetres sobre els núvols superiors de Júpiter, més o menys la distància entre la Terra i la Lluna.

La pròpia nau espacial Cassini estava a aproximadament 10 milions de kilòmetres de Júpiter quan va agafar aquesta imatge.

Crèdits: Cassini Imaging Team, Cassini Project, NASA

La meua primera trobada amb Io va ser quan anava a educació secundària i un professor de física ens va mostrar les llunes jovianes utilitzant un telescopi. Després me la vaig tornar a trobar en alguns escrits de Isaac Asimov i a la fi a 2001: Una odissea a l'espai.

Via: observatorio.info

2 comentaris:

Anònim ha dit...

M'encanta que tiris endavant la teva secció d'astronomia. Jo la tenc bastant oblidada al meu bloc, amb només una entrada. M'hi hauré de posar.
Per a mi l'astronomia és una afició com la lectura o el cinema. Fa uns anys me'n comprava molts de llibres d'astronomia, de fotos espectaculars que me'ls llegia (per damunt) i rellegia de tant en tant. Recordo haver llegit que les principals llunes de Júpiter, entre les moltes que té, són Io, Europa, Ganímedes i Calixto. No? Amb el teu post m'has fet fer memòria. Corregeix-me si m'equivoc jejeje
La foto de Io i al fons Júpiter és una meravella!

Unknown ha dit...

Intentaré anar buscant temes astronòmics interessants i anar publicant-los. Si entres en la web de la NASA t'hi pots passar hores i més hores.