dijous, de novembre 08, 2007

Escriptors - Julio Cortázar

Julio Cortázar (Brussel·les, 1914 – París, 1984) escriptor i intel·lectual argentí, està considerat com un dels escriptors més innovadors i originals del seu temps, mestre del conte i la narració curta, i creador d’importants novel·les que inauguraren una nova forma de fer literatura a Sud-amèrica, trencant els motlles clàssics mitjançant narracions que s’escapen de la linealitat temporal i on els personatges adquireixen una autonomia i una profunditat psicològica poques vegades vista. Un escriptor que ha deixat una marca innegable en els escriptors i intel·lectuals de Sud-amèrica i Europa.

De la cinquantena aproximada de títols que va produir podem destacar: "La otra orilla" (1945), "Los Reyes" (1949), "Bestiario" (1951), "Final del Juego" (1956), "Las armas secretas" (1959), "Los premios" (1960), "Historias de cronopios y de famas" (1962), "Rayuela" (1963), "Todos los fuegos el fuego" (1966), "El perseguidor y otros cuentos" (1967), "Casa tomada" (1969), "Último round" (1969), "Libro de Manuel" (1973), "La casilla de los Morelli" (1973), "Un tal Lucas" (1979), "Queremos tanto a Glenda" (1980), i "Deshoras" (1982).

També es va involucrar en el món del cinema col·laborant amb Michelangelo Antonioni en l’escriptura del guió de Blow-up, pel·lícula basada en el ser conte Las babas del diablo. Llegia en veu alta els seus comptes per tal de comprovar com sonava el que escrivia i moltes d’aquests gravacions s’han conservat, així com estrevistes que va fer per a televisió. La seua relació amb el món del jazz també era intensa tal com es pot veure en el conte "El perseguidor" i en la pròpia "Rayuela".

Es conta l’anècdota que un xiquet se li va acostar una vegada en la terrassa d’un café i li va dir: - Mi padre piensa que usted es Dios, i Cortázar li va contestar: - Ve y dile a tu padre que Dios no existe.

Per a mi Julio Cortázar és sobretot Rayuela. Encara no tenia jo 20 anys quan vaig llegir per primera vegada aquesta obra que va marcar un abans i un després en el meu camí de lector. Tots aquestos anys he anat treient de quan en quan el volum anotat de Cátedra de l’estanteria, es pot dir que no passa any sense que li pegue una ullada.

La visita que vaig fer a París l’any 2001 també em va servir per tal de recórrer els carrers i les cases de Rayuela, i fer una darrer homenatge a l'autor anant a veure la seua tomba del Cementeri de Montparnasse.

Aquest geni de la literatura, que d’alguna manera va ser l’inventor de l’hipertext, hauria fet 93 anys el passat agost, però una leucèmia se'l va emportar l'any 1984.