dissabte, d’octubre 13, 2007

Breve historia de Japón

Breve historia de Japón. Mikiso Hane.
Alianza Editorial. ISBN 84-206-5566-X. Castellà.

Aquest llibre ens ofereix una visió general dels esdeveniments que han passat a Japó mitjançat l'anàl·lisi, no sols dels aspectes polítics i econòmics, sinó també en els temes socials, culturals i intel·lectuals més interessants.

El llibre es centra sobretot en els segles XIX i XX, és a dir, el final del shogunat Tokugawa, l'era Meiji, la II Guerra Mundial i la postguerra. Pels períodes anteriors passa d'una manera bastant superficial com si la història d'un país es poguera entendre només explicant els darrers dos segles.

És impressionant com Japó ha passat d'un país completament tancat a l'exterior, amb la política de sakoku, a ser la segona economia mundial. Sorprén també la crueltat que demostraven els japonesos amb els seus veïns xinesos i coreans fins l'extrem de quasi ni considerar-los humans.

El paper de la dóna dintre la societat japonesa també ha evolucionat molt durant els segles i Japó va passar de ser una societat matriarcal, a ser-ne una on la dóna no tenia cap importància després i en l'actualitat a ser una societat moderna amb igualtat teòrica entre els sexes.

Molt interessant veure també com ho van passar de malament els moviments comunistes i socialistes en el moment en que aquestes polítiques estaven més de moda a nivell internacional a principis del segle XX. El govern va decidir exterminar qualsevol formació que tinguera una mínima inclinació cap a l'esquerra i no els va deixar alçar cap. Fins després de la II Guerra Mundial amb l'arribada de la democràcia les corrents d'esquerra van estar absents de la vida política japonesa.

La reconstrucció del país després de la II Guerra Mundial és un dels períodes més interessants de la història de Japó perquè es veu la determinació de tot un país per eixir endavant després de la gran tragèdia per la que havien passat. Com diríem per ací van posar 'el cabet a la feina'.

Un llibre recomanat com a punt de partida per a submergir-se en la història de Japó però que es queda curt en el moment que vols endinsar-te en algun període concret.

Seté llibre de 2007

Llibres 2007
  1. Dublineses
  2. Esmond en la India
  3. Primera nieve en el monte Fuji
  4. Kafka on the Shore
  5. Jpod
  6. Estados fallidos - El abuso de poder y el ataque a la democracia

2 comentaris:

Dani Coll ha dit...

Sembla molt interessant, Miquel.

Japó sempre ha estat un d'aquells països que m'ha atret. Fins i tot més que Xina que també m'agrada.

Interessant el teu blog. T'enllaço al Sensepresses.

Salutacions.

Unknown ha dit...

Interessar-te per Japó significa descobrir un pou sense fons. El món japonés em sembla fascinant i fa uns anys que em dedique a llegir coses del Japó.