dissabte, d’octubre 27, 2007

The Sopranos

The Sopranos es una série nord-americana creada per David Chase i originalment emesa per la cadena HBO als EUA. A l’estat espanyol l’hem poguda veure a Canal+, Fox i La Sexta. La trama de la série gira al voltant de Tony Soprano, cap de la màfia de New Jersey, i les dificultats que enfronta quan intenta portar una vida normal i a la vegada dirigir l’organització criminal de la que és el màxim representant.

La série va ser emesa en la HBO des de gener de 1999 fins juny de 2007, organitzant-se en sis temporades i 86 capítols en total. L’emissió en les televisions que podem veure per les nostres terres ha estat més erràtica però recorde que la van fer molts anys diumenge per la nit a Canal+, i amb l’arribada de La Sexta van començar a emetre-la des del principi farà un any, encara que quasi sempre a hores intempestives.

S’ha dit que siga ‘possiblement l’obra més gran de la cultura pop del seus temps’. La série ha pres renom per portar al món de la televisió un considerable nivell artístic, comparat amb el que es feia en aquest camp en el moment de la seua estrena. Al mateix temps ha servit d’inspiració a moltes séries posteriors, marcant uns estàndards de qualitat a seguir.

La meua experiència amb la série ha estat la de veure els 86 capítols per etapes en els dos últims anys. No he seguit cap criteri de temporades sinó que quan en tenia ganes estava un temps veient capítols fins que me’n cansava o m’abellia veure altres coses. No sé moltes persones podran dir que han vist els 86 capítols però jo sí que ho puc dir sense cap dubte.

Per a mi la qualitat d’alguns capítols arriba al nivell d’una bona pel·lícula, i també el nivell sostingut de tota la série, encara que hi ha alguns baixons en el fil argumental general, és més que acceptable. David Chase i el seu equip de guionistes i directors han fet un treball amb aquesta série que serà difícil de tornar a igualar en el panorama de les séries al EUA, sense oblidar als actors que al llarg dels anys han anat millorant els personatges d'una manera considerable.