diumenge, d’octubre 07, 2007

Trucs Interessants de l'Ordre man

L'ordre més referenciada i possiblement la més utilitzada en qualsevol distribució Linux és man, la qual et deixa veure les pàgines del manual de qualsevol altra ordre. Ací tenim un parell d'usos d'aquesta ordre un pèl desconeguts però molt útils, ja que et deixen marcar una posició dintre de la pàgina, i també provar una ordre que has trobat en el manual sense haver de tancar la pàgina.

Truc #1: Marcar una posició

L'ordre man utilitza la utilitat less per tal de mostrar les pàgines del manual en la pantalla. Quan estàs llegint una pàgina del manual bastant llarga et pot interessar marcar algun aspecte interessant que possiblement si no marcares després oblidaries.

Mentre estigues llegint la pàgina pots prémer la tecla m seguida per qualsevol altra lletra per tal de marcar la posició en la pàgina. Podràs tornar a aquesta posició de la pàgina simplement prement ' (cometa simple) seguida per la lletra anterior. Pots marcar diferents posicions dintre de la pàgina utilitzant una lletra diferent per a cada posició. Pots utilitzar només lletres de l'alfabet però com que diferencia entre majúscules i minúscules (case sensitive) tens el doble de possibilitats.

Les posicions que marques només seran recordades durant la sessió actual, el que significa que si tanques la pàgina man les posicions es perden. També si utilitzes per segona vegada una lletra per a marcar una posició la primera marca amb eixa lletra desapareix.

Suposa que has saltat de la posició marcada amb a a la posició marcada amb q, una distància de 10 línies. Aleshores saltes a la posició marcada amb t 30 línies més endavant, i després a la posició p 5 línies encara més endavant. Quan escrigues ' ' (dues cometes simples) saltaràs a la posició que haja significat un desplaçament de línies més gran. Això vol dir que acabaries en la posició t, ja per tal d'arribar a t t'has mogut 30 línies.

Com que en realitat el que estem utilitzant és la utilitat less pots utilitzar tot el que s'ha explicat ací mentre llegeixes qualsevol arxiu amb aquesta ordre i no solament les pàgines de man.

Truc #2: Provant ordres des de dintre de man

Un altre aspecte interessant de man és que pots prémer ! en qualsevol moment per tal de provar una ordre sobre la que acabes de llegir. Això et permet executar l'ordre sense haver de tancar la pàgina de man o haver d'obrir una altra terminal. Una vegada que has provat l'ordre s'ha de prémer la tecla de retorn i tornaràs a estar en el mateix lloc que abans.

Una altra vegada això funciona perquè en realitat estem fent servir la utilitat less. Aquestes ordres utilitzades en less, tal com es descriu en la seua pròpia pàgina man (autoreferència!), estan basades tant en la utilitat more com en l'editor de textos vi. El truc de l'exclamació el pots utilitzar dintre de vi. Prova-ho: obre un fitxer en l'editor vi, aleshores pressiona : seguit per ! i escriu ls -l.

El truc de l'exclamació ens fa la vida més fàcil al reduir el nombre de clics del ratolí o tecles que piquem en el teclat per tal de provar una ordre i continuar llegint la seua pàgina man.

via: Linux.com