dimarts, d’octubre 02, 2007

Vietnam - Cu Chi - Dia 06

DIA 06

Una altra vegada a matinar i d'excursió de mig dia als túnels de Cu Chi. Ja era dilluns 7 de maig.

Els túnels de Cu Chi són una xarxa immensa de túnels baix terra que ens trobem al districte de Cu Chi de la ciutat de Ho Chi Minh, i són només una part d'una xarxa de túnels molt més gran que cobreix tot el país. A aquestos túnels es van dur a terme moltes campanyes militars durant la Guerra de Vietnam, i van ser la base d'operacions per a l'Ofensiva Tet l'any 1968.

Els túnels van ser utilitzats com a amagatalls durant els combats, encara que també els van utilitzar com a rutes d'abastiment i comunicacions, hospitals, llocs on amagar les armes o simplement com a habitatges per a la tropa. El paper d'aquestos túnels en la retirada de la guerra dels americans no s'ha de menystenir.

Va ser el primer dia que va ploure i el viatge de només 30 km nord de Ho Chi Minh va durar pràcticament 2 hores. El nostre guia no devia de pesar més de 40 Kg i ens va anar contant la història dels túnels de camí. Una vegada vàrem arribar ens va fer una explicació teòrica de com funcionaven els túnels i després ja ens va portar sobre el terreny.


Plovia un poc però s'hi podia estar sense cap problema. Alguna gent va comprar impermeables a l'entrada i nosaltres ens vam apanyar amb la roba que ja portàvem. Una vegada dins el complex dels túnels el guia ens va demostrar com de menuts eren els forats pels que s'accedia.



Després vam anar continuant el circuit amb una exposició dels diferents paranys que utilitzaven els vietnamites per tal de dissuadir els americans d'intentar buscar les entrades als túnels. La veritat és que esgarrifava un poc veure aquestes trampes que segur van matar molta gent.



Més endavant hi havia un tram de 90 metres de túnels que podies visitar però nosaltres no van entrar perquè 80 cm d'ample i 120 cm d'alt no es pot dir que siga molt espaiós, i això que aquestos túnels estaven preparats per als turistes perquè els autèntics encara eren més estrets.

Ens van donar un té i un poc de fruita cap a les 12.00 h i després camí de tornada cap a Ho Chi Minh amb la pluja com a acompanyant. La vesprada la vam tindre lliure per a fer un tomb per Ho Chi Minh i acabar d'acomiadar-nos d'aquesta ciutat.

Entrades relacionades: