dissabte, de febrer 09, 2008

Lluís Brú i Salelles - 100 Anys del Palau de la Música Catalana

Aprofitant la cel·lebració dels 100 anys del Palau de la Música Catalana voldria recordar la figura del ceramista que va treballar amb Lluís Domènech i Montaner per tal de construir aquesta obra arquitectònica fonamental del modernisme català.

Lluís Brú i Salelles va néixer a Ondara l'any 1868, fill i net de pintors. Posteriorment va desenvolupar la seua tasca com a mosaïcista i escenògraf modernista a Barcelona on va posar el seu taller i on podem trobar gran part de la seua obra, encara que també es poden trobar algunes mostres del seu treball a València i Palma de Mallorca.

També va destacar per la preparació d'escenografies per al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, i en els dissenys de ceràmica per a la fàbrica "Pujols i Bausis" d'Esplugues de Llobregat. Lluís Brú va ser molt reconegut a la seva època i va guanyar la medalla de l'Exposició Internacional d'Art de Barcelona l’any 1911 amb una llar de foc que representava a Sant Jordi. L'any 1925 rep la Medalla d'Or a l'Exposició Internacional de les arts decoratives de París.

Adaptant-se als canvis i evolució dels estils, Lluís Brú va continuar treballant fins a la seva mort a Barcelona l’any 1952. La seua tasca en el seu taller va ser continuada durant dos generacions més però sembla que en l'actualitat ja no hi ha cap Brú que haja seguit amb la feina d'aquest ondarenc de naixement i barceloní d'adopció.

Si tens interés en aquest autor es pot trobar un llibre "Lluís Brú. Fragments d'un creador : els mosaics modernistes" de Marta Saliné, editat per l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat, a propòsit d'una exposició que es va fer en aquest municipi l'any 2005.

Una llàstima que al seu poble de naixement tan poca gent el conega i s'ignore totalment la seua obra. Molts hui veuran per la televisió els mosaics del Palau de la Música Catalana i ni se'ls acudirà que un artista nascut a Ondara n'és el responsable.

3 comentaris:

miq ha dit...

Molt interessant aquest apunt sobre Lluís Brú i Salelles amb motiu del centenari del Palau de la Música Catalana.

És ben necessari recordar artistes d'aquesta talla, que sovint amb els anys han estat oblidats, en un país com el nostre.

Unknown ha dit...

@miq
Feia temps que volia escriure alguna cosa de Brú i Salelles però amb això del centenari del Palau de la Música m'ha vingut que ni pintat.
Hi haurà més notícies en aquest bloc sobre aquest personatge prompte.

Lo que no me pase a mi... ha dit...

Hola:

El meu nom es Aina Brú, i soc la neta de'n Lluís Bru i Salelles.

Només volia agraïr que el recordasiu ja que ha fet tant i quasi ningú el reconeix.

Per alguna cosa o curiositat que et pugui esdevindre sobre el meu avi aqui et deixo el meu e-mail:

ainabru@hotmail.com

Gràcies