dimecres, de desembre 19, 2007

Distribucions Linux

Feia temps que volia parlar un poc més sobre Linux en aquest bloc, així que aprofite per a fer una entrada amb un recull de distribucions Linux. Podeu aprofitar tots els enllaços que vaig a posar per tal d'anar introduint-vos un poc més en el món Linux.

Una distribució de Linux és un membre de la família Linux de sistemes operatius semblants a Unix. Aquestos sistemes estan construïts a partir del kernel de Linux i paquets diversos, com per exemple el sistema X Window o software del projecte GNU.

Algunes distribucions que són ara importants o ho han estat en la història de Linux poden ser aquestes:

Slackware Linux. Una de les primeres distribucions que van aparéixer. Va ser creada per Patrick Volkerding i va tindre un gran èxit en els seus primers anys d'existència. Recorde que aquesta és una de les primeres que vaig instal·lar.

Debian GNU/Linux. Una del les primeres distribucions GNU/Linux que van aparéixer. Hui en dia continua molt activa i és la base de moltes altres distribucions. Si de veritat vols saber de què va tot això de Linux has de treballar alguna vegada amb aquesta distribució.

RedHat (Enterprise) Linux. És una de les distribucions de major popularitat. Està creada per una empresa dels EUA, aportant software de gran qualitat. Té un entorn molt intuitiu que facilita molt la seua instal·lació i configuració. Aquesta distribució és la que més fàcilment es pot trobar en sistemes productius empresarials.

OpenSUSE. El projecte openSUSE és una comunitat esponsoritzada per Novell. Promovent l'ús de Linux en qualsevol lloc, aquest programa proporciona lliure i fàcil accés a openSUSE, una completa distribució de Linux.

Knoppix. Distribució en un CD-live basada en Debian. Detecta automàticament tot tipus de hardware i aporta l'últim escriptori KDE i la suite OpenOffice.org. Molt útil per a demostracions i usuaris novells en el sistema.

Ubuntu. És una de les més recents distribucions i ha entrat en el panorama de les distribucions amb gran èxit. Basada en Debian. El seu lema és "Linux per a éssers humans". Aquesta és la que més està pegant actualment. Ja no cal ser un gurú de Linux per tal d'instal·lar un Linux en el teu PC de casa.

Fedora Project. És un projecte obert dissenyat per Red Hat, obert a la participació general, seguint una sére d'objectius bàsics. L'objectiu de The Fedora Project es treballar amb la comunitat Linux per tal de construir un sistema operatiu complet exclusivament a partir de codi obert.

Podeu fer una volta per DistroWatch.com on trobareu informació actualitzada sobre totes les distribucions Linux.

3 comentaris:

Marketing Cultural Heritage Class ha dit...

A mi encara em fa una mica de por! És absurd, ho sé, però mira... Gràcies pels enllaços però.

Jordi Gonzalez ha dit...

Jo tinc utilitzava knoppix i no m'acabava de convèncer.
Després em varen passar un CD Live que és diu KUbuntu i vaig alucinar.

Ara tinc un dual. Ubuntu/Windows però he de reconèixer que Ubuntu li dona mil patades.

Unknown ha dit...

El millor per a començar amb Linux és un CD Live d'aquestos. El que ha utilitzat la gent durant molt de temps ha estat el Knoppix però ara ja hi ha altre com el d'Ubuntu.
Amb un CD Live no hi ha que tindre por de res perquè no estàs instal·lant res i pots gaudir de quasi tots el avantatges de Linux.