dissabte, de gener 05, 2008

Escriptors que s'han Suïcidat (II)

Continue amb la segona part del post dels escriptors suïcides. Normalment aquesta gent ha tingut una vida molt moguda i interessant però al final tots van arribar a la conclusió que no volien viure més. Ací en teniu uns quants més dels molts possibles.

Sándor Márai (1900-1989)
Escriptor hongarés. Al principi de la seua carrera va dubtar si escriure en alemany però al final es va quedar amb l'hongarés per a la resta de la seua vida, fins i tot quan se'n va anar a Itàlia i finalment als Estats Units a finals dels anys 40, fugint del comunisme del seu país. Abans de la Segona Guerra Mundial les seues obres van tindre molt d'èxit però amb l'arribada del comunisme se'l va considerar un escriptor burgés i se'l va prohibir. Es va suïcidar l'any 1989 uns mesos després de la mort de la seua esposa.
El último encuentro
Barcelona: Salamandra, 1999
192 pàgines, 9,25 €

Yukio Mishima (1925-1970)

Escriptor japonés. Educat per la seua àvia va tindre uns primers anys de la seua vida allunyat del món exterior, fins al 12 anys que va tornar amb els seus pares. Primer va publicar poesia abans de dedicar-se plenament a la prosa. La seua obra literària és molt amplia i va estar a punt de rebre el premi Nobel de Literatura a finals dels anys 60. Es va suïcidar amb el ritus del seppuku per tal de protestar contra la pèrdua de poders de l'emperador.
Nieve de primavera : el mar de la fertilidad
Madrid: Alianza Editorial, 2007
472 pàgines, 9,52 €

Cesare Pavese (1908-1950)

Escriptor italià. Poeta, novel·lista, crític literari i traductor; àmpliament considerat com un dels millors escriptor italians del segle XX. Abans de la Segona Guerra Mundial va demostrar el seu interés per la literatura anglesa, i també per les idees de esquerres. Va passar diversos períodes en presó i en exilis forçats. Després de la guerra es va unir al Partit Comunista Italià, però amors frustrats i desil·lusions polítiques el van fer suïcidar-se amb uns sobredosi de barbitúrics l'any 1950.
El bell estiu
Barcelona: Proa, 2000
160 pàgines, 6,36 €

Virginia Woolf (1882-1941)
Escriptora britànica. No va anar mai a l'escola, els seus estudis els va fer a casa. El seu matrimoni amb Leonard Woolf va iniciar la seua activitat en l'anomenat grup de Bloomsbury, i més endavant van fundar junts l'editorial Hogarth Press. Les seues obres deixen veure la influència de les idees de Sigmund Freud en la seua manera d'escriure, l'anomenat monòleg interior. També va destacar per defensar els drets de les dones. Es va suïcidar l'any 1941 posant-se pedres a les butxaques i entrant en un riu perquè tenia molta por de tornar-se boja per la malaltia psíquica que patia.
Al far
Barcelona: Edicions 62, 1996
240 pàgines, 5,75 €

Stefan Zweig (1881-1942)
Escriptor austríac. Va desenvolupar un estil literari molt particular, que unia una curosa construcció psicològica amb una brillant tècnica narrativa. Va viatjar molt des de la seua casa de Salzburg durant la segona i tercera década del segle XX. Als anys 30 se'n va anar a viure a Suïssa degut als seus sentiments antibel·licistes. Fugint del nazisme es va establir a Brazil on es va suïcidar junt amb la seua esposa l'any 1942 convençut que el nazisme anava a controlar el món sencer. Uns del escriptors més complets de tots els temps.
El mundo de ayer : memorias de un europeo
Barcelona: El Acantilado, 2002
552 pàgines, 22,60 €

Encara que ells decidiren no continuar amb la seua vida sempre ens quedaran les obres que ens van deixar.

Entrades relacionades: Escriptors que s'han Suïcidat (I)

2 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

Quantes parts ha de tenir això dels escriptos que s'han suïcidat? Faràs que m'ho repensi i em dediqui a una altra cosa, com la cura dels bonsais, per exemple.

Unknown ha dit...

Tranquil Jesús, que ja he acabat. Tampoc me'n quedaven molts més autors del que jo haja llegit un llibre i s'hagen suïcidat.
Done per acabada la série de dos capítols.