diumenge, de gener 27, 2008

El Messies de Handel

Un diumenge de fa molts anys llegia un article d'Antonio Muñoz Molina sobre el plaer d'escoltar música. Al final l'article va derivar cap a l'obra El Messies de George Frideric Handel. Justament en aquella època estava jo preparant una comanda de música i vaig buscar a veure quines edicions de l'obra hi havia disponibles. Vaig trobar una edició en amazon.com que em va semblar bastant correcta i la vaig demanar. Al cap de 10 dies la tenia a casa junt amb més música que vaig encarregar però aquesta obra va ser la que més compulsivament vaig escoltar durant les setmanes següents.

Aquesta és l'obra més coneguda d'aquest autor contemporani de Bach, nascut a Alemanya però que va acabar els seus dies com a britànic. Va haver de superar les reticències inicials de la seua família per a que es dedicara a la música i així es va trobar després amb una vida bastant viatgera. Amb només 20 anys ja comptava amb el favor de la cort britànica, on va poder desenvolupar tota la seua obra, encara que no sense dificultats puntuals.

La lletra de l'obra està basada en fragments bíblics de l'Antic Testament, sobretot sobre l'anunci de la vinguda del messies. Està dividida en tres actes sobre la vida de Jesucrist: el naixement, la passió i la resurrecció. Encara que es va estrenar l'any 1742 no va ser sinó fins després de la mort de l'autor l'any 1759 que no va agafar popularitat. Es va convertir en una obra que es representava periòdicament durant l'època de Nadal i per a recollir fons per a obres benèfiques.

Precisament l'única representació que he vist jo en directe va ser en una església d'Elda el Nadal de farà 3 o 4 anys, en una interpretació de l'Orquestra de la Marina Alta. Aquest Nadal em van fer recordar l'obra un any més i aquesta es va escoltar en ma casa més d'una vegada, igual que ara que estic escrivint això.

Teniu alguna obra a la que torneu regularment sense poder evitar-ho?

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Tan com regularment no però... sí, "La creació" de Haydn... hi sobretot un fragment que em sembla sublim

Anònim ha dit...

volia dir "hi ha" sobretot un fragment...

Unknown ha dit...

Gràcies llir, m'has donat una excusa per a escoltar 'La creació' de Haydn. A veure si trobe aquest fragment del que parles.