dilluns, de desembre 24, 2007

Stardust Memories (Recuerdos)

Stardust Memories (Recuerdos). Woody Allen.
Tusquets Editores. ISBN 84-8310-699-X. Castellà.

Stardust Memories (1980) de Woody Allen.

Aquest era un llibre que vaig comprar fa molts anys i anava voltant per casa però no m'havia decidit mai a revisar. Amb les seues 143 pàgines escrites en un format de guió no podia ser massa difícil de llegir però li faltava la seua parella natural: la pel·lícula. Així que em vaig decidir a aconseguir la pel·lícula i mentre aquesta arribava a ma casa em vaig posar a la feina de llegir el llibre.

No sempre és fàcil llegir un guió però ajuda molt si, encara que faça molts anys, ja has vist la pel·lícula. En aquesta història de Sandy Bates, un director de cinema, Woody Allen fa un homenatge sense amagar-se al geni de Federico Fellini i la seua 'Otto e mezzo'. Ens mostra el procés creatiu i el problemes que pot anar trobant-se un director de cinema per tal d'aconseguir el seu producte final: les pel·lícules. Tot això en una localització a New Jersey en un cap de setmana on passen una retrospectiva de les seues pel·lícules, les de Sandy Bates.

En el guió no es nota tant com d'estranys són els personatges que van apareixent al llarg del text: productors, distribuïdors, periodistes, crítics, admiradors i detractors, però quan veus la pel·lícula el blanc i negre i la fotografia fan que aquesta fauna semble del tot estranya. Molta gent li pregunta perquè un director que ha aconseguit la fama fent pel·lícules de riure ara intenta fer pel·lícules serioses, altres volen que assisteixca a actes benèfics, altres volen un paper en la seua propera pel·lícula... Tota aquesta interacció amb el personatges que assisteixen al cap de setmana de cinema, passada per la mirada d'Allen, és el que fa aquesta pel·lícula tan agradable.

A part de tota la reflexió sobre el procés creatiu també tenim com una trama paral·lela amb un ventall de possibilitats amoroses entre les que el protagonista pot triar i no estant content de cadascuna d'elles per separat fins i tot hi ha una escena a la Frankestein on intenta agafar les millors qualitats de dues dones diferents per tan de crear-ne una de perfecta. Meravellós el paper de la dona creativa, sexual i un poc boja que fa Charlotte Rampling.

Una de les millors pel·lícules de Woody Allen junt amb 'Annie Hall' i 'Crimes and Misdemeanors'. 80 sobre 100.

Nové llibre de 2007

Llibres 2007
  1. Dublineses
  2. Esmond en la India
  3. Primera nieve en el monte Fuji
  4. Kafka on the Shore
  5. Jpod
  6. Estados fallidos - El abuso de poder y el ataque a la democracia
  7. Breve historia de Japón
  8. A Long Way Down
Tretzena pel·lícula de 2007.

Pel·lícules 2007

3 comentaris:

Caterina Cortès ha dit...

He de confessar que he vist aquesta pel·lícula almenys tres cops i també em vaig llegir el guió. És genial. Quan aquest estiu, Allen va anar a filmar a Barcelona i veia aquella gentada que li demanava autògrafs i els seguien als rodatges, no vaig poder evitar de pensar en aquest film i com es podia sentir ell per dins.

Jesús M. Tibau ha dit...

Stardust memories és una de les meves 2 o 3 pel.lícules preferides de Woody, i curiosament no és de les més conegudes. Jo la miraria 100 vegades. Recordo perfectament el primer cop que la vaig veure, al cine del poble. Em vaig quedar meravellat, enganxat a la butaca mentre... la quasi totalitat del públic se n'anava, no l'entenia.
Segur que no tardaré gaires setmanes a posar-ne alguns fragments al meu bloc.

Unknown ha dit...

És una gran pel·lícula i trobe que reflecteix clarament el que sentia Woody Allen en aquella època després de fer al salt al 'cinema seriós'.
És veritat que hi ha molts que es diuen fans de Woody i no coneixen gaire aquesta obra mestra.
L'espectacle d'aquest estiu a Barcelona va ser vergonyós... no crec que torne a rodar per aquestes terres.